Repro, retusch

Prepress & bildbehandling

Vad är repro och prepress?

Ordet repro eller bildrepro kommer från att reproducera något, alltså att ta ett original av något slag och göra en kopia av det. Ofta handlar det om att ett fotografi ska tryckas i en tidning. Eller för den delen att man gjort en tidningsdesign i datorn som ska komma ut på ett tryckt papper och se ut som man tänkt sig. Moderna reproföretag jobbar också med digitala medier som slutprodukt.
Prepress är ett samlingsord för allting som kommer före tryck, ofta menar man repro och bildbehandling.

Ett vanligt arbetsflöde kan se ut så härFriläggning prepress repro

 1. En redaktion har jobbat fram en tidningslayout med bild och text.
 2. Reproföretaget kollar igenom dokumentet efter eventuella trycktekniska problem. Exempelvis saknat utfall, RGB-färger, problem med övertryck, text- eller bildelement som borde ligga i djupsvart färgblandning.
  1. De storleksanpassar alla bilder och fixar så att färger och kontraster i bilderna stämmer bra med varandra, matchar eventuella andra grafiska element samt anpassar för den ICC-profil som ska användas.
  2. Fixar avancerade retuscher och friläggningar enligt kundens önskemål.
  3. Skriver ut färgsäkrade förprovtryck; alltså utskrifter som ska efterlikna det färdiga trycket så bra som möjligt.
 3. Kunden får provtrycken eller högupplösta PDFer för att kunna se hur slutresultatet kommer att bli. De korrigerar eventuella text- och layoutproblem samt lämnar kommentarer på bilder till reproföretaget.
 4. Reprot utför eventuella korrekturanvisningar och via lågupplösta PDFer godkänner kunden.
 5. Reproföretaget gör högupplösta PDFer enligt tryckeriets specifikationer och levererar PDF och provtryck.

I andra fall står reproföretaget bara för PDF-produktion och leverans eller bara bildbehandlingen, friläggningar eller förprovtryck.

I Sverige idag är det vanligt att reproföretag jobbar med bland annat programmen InDesign och Photoshop i en rad olika versioner, för att kunna ta emot material från olika håll.

tidningar_wide

Provtryck och kalibrering

En viktig del i produktionsgången är att formgivare, författare, fotografer eller andra uppdragsgivare ska kunna se hur den tryckta versionen av sin idé kommer att se ut. Eftersom vanliga laserskrivare och skärmar kan variera i både färg och kontrast beroende på användarens inställningar eller den omgivande miljön är det vanligt med ett kontrollerat produktionsflöde som följer den europeiska ISO-standarden.
Den grafiska branschen i allmänhet men framför allt reproföretag och tryckerier använder oftast kalibrerade skärmar, utskrifter och belysning för att kunna se så att allt ser likadant ut i hela produktionskedjan.

retusch

Om oss

Sedan 1998 har Turbin varit framstående inom repro, bildbehandling och retusch för trycksaker och digital publicering. Under åren har vi varit med och producerat hundratals bok- och tidningstitlar, magasin och reklamkampanjer med hundratusentals bilder i.

Om du är intresserad av ett samarbete, hör av dig till Kicki!

Och lite mer ord

Bilderna på sidan är lånade från produktioner vi jobbat med: Lidby Vinhandel, iPad-apparna Swedish Film, Gudrun Sjödén, Borta Bra, och SAS En Bättre Resa, boken: Flippin Burgers, magasinen: Nelly, STYLEBY, Ernst, Parks and Resorts och den grafiska profilen för Radio Fri.


ipadar